Wat is goede voeding?

Goede voeding is een uitgebalanceerd eetpatroon waarmee uw lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft voor een goede gezondheid. Uw lichaam vernieuwt zichzelf elke dag en bouwt nieuw spierweefsel, botweefsel, huidweefsel en bloedcellen op. De voeding die u eet levert de bouwstenen voor dit nieuwe weefsel. Als uw voeding te weinig voedingsstoffen bevat dan is het mogelijk dat uw mond moeite heeft met het bestrijden van infecties.

Als kinderen niet uitgebalanceerd eten dan is het mogelijk dat hun tanden zich niet goed ontwikkelen. Voor sterke tanden zonder gaatjes hebben kinderen een uitgebalanceerd voedingspatroon nodig waarbij de nadruk ligt op calcium, fosfor en de juiste hoeveelheid fluoride.

Wat zijn de verschillende soorten voedingsstoffen?

Een uitgebalanceerde voeding bestaat uit de volgende voedingsstoffen:

  • bepaalde koolhydraten
  • essentiële vetzuren (uit vet)
  • essentiële vetzuren (uit eiwit)
  • vijftien vitaminen
  • ongeveer vijfentwintig mineralen
  • water

Aangezien ons lichaam niet alle voedingsstoffen kan produceren die we nodig hebben, met name bepaalde vitaminen, moeten we deze uit voeding of supplementen halen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening adviseert de bevolking dagelijks het volgende te eten:

  • 6 tot 11 sneetjes brood of porties graanproducten
  • 3 tot 5 porties groente
  • 2 tot 4 porties fruit
  • 2 tot 3 porties zuivelproducten
  • 2 tot 3 porties vlees, gevogelte, vis, eieren, bonen of noten

Waarom is het belangrijk om goed te eten?

Een slecht voedingspatroon kan leiden tot tandvleesaandoeningen en tandbederf. Voeding die veel koolhydraten, suiker en zetmeel bevat, draagt in grote mate bij aan de productie van tandplak die het tandglazuur aantast. Uiteindelijk kunnen de zuren in de tandplak het tandglazuur aantasten waardoor gaatjes ontstaan.

Als u vaak veel suiker en zetmeel eet, eet dit dan tijdens de maaltijd in plaats van tussen de maaltijden door en eet zo min mogelijk eten dat aan uw tanden blijft plakken want deze kunnen meer tandplak produceren. De meeste maaltijden bevatten al ingrediënten die zuren produceren dus als u uw tanden minder blootstelt aan deze ingrediënten dan wordt het tandglazuur minder aangetast door tandplak. Ook de speekselproductie neemt toe tijdens het eten waardoor de mond als het ware wordt schoongespoeld.