Instructies na implantaatplaatsing

Dank voor het gestelde vertrouwen in onze praktijk voor uw implantaatbehandeling. Volgende raadgevingen moeten u toelaten een comfortabel herstel te bekomen tijdens de eerste twee weken na de operatie.

 1. U zult pijnstillers nodig hebben gedurende enkele dagen en eventueel antibiotica nemen tijdens de maaltijden. U spoelt de mond 2x daags met onverdund gedurende 1 minuut.
 2. Nabloeding kan verholpen worden met het stevig toebijten op een gaasverband gedurende een tiental minuten. Indien geen verbetering, contact opnemen met onze praktijk. Op 2 hoofdkussens slapen de eerste 2 nachten. Niet overvloedig spoelen de eerste dag.
 3. Meestal treedt een lichte gelaatsverkleuring en –zwelling op die zelf weer wegtrekt. Daarom dient u gedurende de eerste dag postoperatief ijs aan te leggen tegen de wang van de behandelde kaak of ijsblokjes te laten smelten in de mond. Ernstige blauwe vlekken aanstrijken met Hirudoid of Homeoplasmine zalf.
 4. Een gevoel van moeheid en lichte koorts is mogelijk de dag van de ingreep. Rust is dus geboden.
 5. Pijn aan de mondhoeken kan verholpen worden met wat vaseline. De draadjes kunnen een stekend gevoel veroorzaken. Dit is normaal en verdwijnt spontaan na het verdwijnen ervan.
 6. Moeilijke mondopening, keelpijn en/of oorpijn kunnen wel eens voorkomen.
 7. De tong trachten weg te houden van de operatieplaats.
 8. Voedselresten die verstrikt raken in de hechtingen, mogen met een wattenstaafje doordrenkt met het mondspoelmiddel worden afgewreven. U doet er best aan de mond na iedere maaltijd even te spelen met wat zelfbereid lauw zoutwater (bv. een koffielepeltje per glas).
 9. Drinken van sterke alcoholische dranken en roken vermijden gedurende de eerste 14 dagen.

Voor betande patiënten:

 • U mag niet poetsen ter hoogte van de behandelde zijde. Het voorgeschreven mondspoelmiddel remt de plaquegroei. De overige tanden worden grondig gepoetst. Een bruine verkleuring van tong en tanden is tijdelijk mogelijk. Er kan een licht smaakverlies optreden. Indien u de spray gebruikt, tweemaal daags op de behandelde zijde verstuiven.

Voor prothesedragers en tandenloze patiënten:

 • gedurende de eerste week liefst zacht en/of vloeibaar voedsel innemen om te vermijden dat voedselresten in de wonde gedrukt worden. Enkele voorbeelden: astronautenvoeding  soep met gemalen vlees, tomatensap met gehakt, puree van groenten, aardappelen en vlees vermengd met jus of bouillon. Na verwijdering van de hechtingen kan reeds gemalen of gestampt voedsel gegeten worden: een maaltijd met vis of eieren met groenten en aardappelpuree of fruitsalade.
 • de tandarts beslist wanneer u de uitneembare prothese mag dragen ter hoogte van de behandelde kaak. De prothese van de andere kaak mag gedragen worden indien ze de behandelde zijde niet raakt, maar niet ’s nachts.
 • ook de prothese moet goed gereinigd en ontsmet worden.

Na de werkuren en tijdens het weekend kan u onze praktijk eveneens bereiken via voice mail op hetzelfde telefoonnummer 011 22 32 31. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet in te spreken zodat wij u kunnen contacteren. Uw ingesproken boodschap wordt doorgestuurd naar onze mobiele telefoon.

Wij hopen u hier mee van nut te zijn en wensen u een vlot herstel toe.