Instructies na parodontale chirurgie

  1. Neem pijnstillers vooraleer de verdoving is uitgewerkt en voor de pijn in alle hevigheid is doorgebroken volgens de opgegeven dosis ( normaal 3x 1 per dag gedurende minstens 2 à 3 dagen ). Wat nabloeden gedurende de eerste 12 uren postoperatief kan verholpen worden met het stevig toebijten op een gaasverband gedurende een tiental minuten. Rust is geboden, bij voorkeur half zittend. ’s Nachts op 2 hoofdkussens slapen.
  2. Heel belangrijk is het aanleggen van ijs op de wang gedurende de eerste 2 tot 6 uren. Vaak treedt een gelaatsverkleuring en –zwelling op tussen de 2de en de 4de dag postoperatief, die zelf weer wegtrekt. Een gevoel van moeheid is te verwachten de eerste dag. Pijn aan de mondhoeken kan verholpen worden met wat vaseline. De draadjes kunnen een spannend gevoel veroorzaken. Dit is normaal en verdwijnt onmiddellijk na het verwijderen ervan.Moeilijke mondopening, moeilijk slikken en keelpijn, oorpijn kan wel eens voorkomen. Gelieve dit te melden op de nacontrole.
  3. De tong weghouden van de operatieplaats. Indien een wondverband werd aangelegd, zoveel mogelijk vermijden hiermee te spelen. Vooral tijdens de eerste week is de aanwezigheid van het wondverband belangrijk. Afschilferen van een klein stukje is niet erg. Ga zelf niet proberen dit verband te verwijderen, daar u hechtingen zal lostrekken en de genezing vertragen. Neem contact op met de praktijk indien het wondverband hinderlijk wordt of spontaan is afgevallen binnen de week na de ingreep.
  4. U mag niet poetsen ter hoogte van de behandelde zijde. Het voorgeschreven mondspoelmiddel remt de plaquegroei, u gebruikt ’s morgens en ’s avonds een soeplepel, een half uur na het poetsen van de overige tanden. Deze oplossing gedurende 1 minuut onverdund krachtig heen en weer bewegen met de wangen. Achtergebleven voedselresten mogen met een wattenstaafje doordrenkt met het mondspoelmiddel worden afgewreven. Opgelet! De bruine verkleuring van de tanden en de tong na gebruik van het spoelmiddel is normaal en tijdelijk. Er kan een licht smaakverlies optreden. Indien u de spray gebruikt, tweemaal daags op de behandelde tanden verstuiven.
  5. Het spoelen met lauw zout water ( 1 koffielepel zout in 1 tas lauw water) is facultatief en kan een verlichtend gevoel geven in de mond. Niettemin dient u contact op te nemen met de praktijk indien na 3 volle dagen pijn en zwelling blijven toenemen en u nog koorts heeft, of indien de pijn plots ontstaat.
  6. Eten en drinken is niet beperkt, doch de voorkeur gaat uit naar koude, zachte spijzen en dranken. Pas eten na uitwerking van de verdoving. De eerste 3 dagen best geen alcohol, pikante spijzen noch roken.