Instructies na tandextractie

  1. Bijt 10 tot 15 minuten stevig op een steriel gaasje.  Zo kan er zich in de wonde een bloedklonter vormen. Een goede bloedklonter is heel belangrijk v oor de stolling en voor de genezing.
  2. De eerste dag mag je zeker niet spoelen of aan de wonde zuigen omdat de klonter goed ter plaatse moet blijven. Blijf daarom ook zoveel mogelijk met je tong van de wonde weg en gebruik de eerste 24 uur geen te warm eten of drinken.
  3. Poets je tanden zoals gewoonlijk, wees voorzichtig in de buurt van de wonde.
  4. Spoel je mond vanaf de dag na de extractie met het spoelmiddel dat de tandarts je voorschreef of met lauw, gezouten water.
  5. Rook z eker n iet de eerste drie dagen. De meeste complicaties komen voor bij rokers!
  6. Soms is het raadzaam wat ijs te leggen na de ingreep. Gebruik een coldpack of ijsblokjes in een handdoek. Zorg er voor dat de wang niet té koud wordt..
  7. Neem de pijnstillers die werden voorgeschreven en doe dat vooraleer de verdoving is uitgewerkt. De pijnstillende/ontstekingsremmende medicatie mag stilaan afgebouwd worden naarmate de klachten afnemen.
  8. Indien je ook antibiotica voorgeschreven kreeg, moet je dat doosje zeker uitnemen.
  9. Neem zeker geen medicatie op basis van acetylsalicylzuur (aspegic, aspirine) want deze verdunt het bloed en remt de stolling af.