Tandvleesaandoeningen en diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam geen insuline produceert of de insuline niet goed gebruikt. Insuline is een hormoon dat nodig is om suiker, zetmeel en andere voedingsmiddelen om te zetten in de energie die dagelijks nodig is. Van de 20,8 miljoen kinderen en volwassen in de VS die diabetes hebben, weet bijna een derde niet dat ze de ziekte hebben.1  Recent onderzoek suggereert dat tandvleesaandoeningen vaak geassocieerd worden met diabetes en kan worden gezien als één van de chronische complicaties van de ziekte. In een recent onderzoek dat werd uitgevoerd onder meer dan 200 proefpersonen is het verband onderzocht tussen diabetes en tandvleesaandoeningen. De uitslag van het onderzoek toont aan dat mensen met diabetes vaker last hebben van tandvleesaandoeningen dan mensen die geen diabetes hebben.2

Belangrijke factoren om te overwegen bij het beoordelen van de periodontale status van de patiënten en het samenstellen van behandelplannen voor patiënten met diabetes zijn onder andere de mate van de stofwisselingsbeheersing, de duur van de ziekte, de aanwezigheid van andere risicofactoren en het algemene niveau van welzijn.

De nadruk moet gelegd worden op het verminderen van het aantal bacteriën en het verwijderen van de biofilm, zowel boven als onder het tandvlees. Dit kan bereikt worden met het traditionele verwijderen van tandsteen in combinatie met een goede mondverzorging thuis. De behandeling moet zich richten op het voorkomen van tandvleesaandoeningen en ontstekingen in de mond. Dit is van essentieel belang voor het beheersen van complicaties in de mond die geassocieerd worden met diabetes. En aangezien we weten dat bacteriën een risicofactor zijn voor het ontstaan van gingivitis, zelfs bij patiënten bij wie de diabetes goed onder controle is, moet de patiënten worden aangeraden regelmatig te flossen en tweemaal per dag de tanden te poetsen met een tandpasta die bescherming biedt tegen bacteriën.