Hebt u een slechte adem?

De meeste mensen weten niet dat ze een slechte adem hebben, of 'halitosis', zoals tandartsen het noemen. Eén op de vier mensen heeft last van een slechte adem, en onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 50 procent van de volwassenen er last van heeft (1). Er wordt zelfs geschat dat bijna 60 miljoen mensen in de Verenigde Staten leiden aan chronische halitosis (2).

Een slechte adem kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bepaalde etenswaren, gezondheidsomstandigheden en gewoonten. In veel gevallen kunt u iets aan een slechte adem doen door een goede mondhygiëne.

Als eenvoudige methoden die u zelf kunt uitvoeren het probleem niet oplossen, kunt u naar uw tandarts of huisarts gaan en laten onderzoeken of er geen ernstigere aandoening is die de slechte adem veroorzaakt.

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan veroorzaakt worden door externe en interne factoren. Externe factoren kunnen de soorten voedsel zijn die we eten, zoals pittige of geurige gerechten (bepaalde kruiden die gebruikt worden tijdens het koken, zoals knoflook, uien, en zelfs tonijn of taco's). Als u denkt dat uw slechte adem veroorzaakt wordt door uw eten, dan zou u het voedsel dat u eet kunnen noteren, om vast te stellen of dit inderdaad de reden is. Mensen die roken en alcohol drinken kunnen ook last hebben van een slechte adem.

Onder de interne factoren vallen orale factoren die systematisch van invloed kunnen zijn op het lichaam. Bacteriën kunnen zich aan de tong hechten en daar groeien. De meeste geurveroorzakende bacteriën produceren verbindingen die een slechte adem veroorzaken die vluchtige zwavelsamenstellingen genoemd worden. De belangrijkste vluchtige zwavelsamenstellingen die een slechte adem veroorzaken zijn zwavelwaterstof en methyl-mercaptaan. De meeste geurveroorzakende bacteriën bevinden zich op het achterste gedeelte van de tong.

Andere oorzaken van een slechte adem zijn de volgende:

  • Tandproblemen (slechte mondhygiëne, gingivitis en tandvleesaandoeningen)
  • Prothesen (er kan zich tandplak ontwikkelen op prothesen en voedsel kan eraan blijven kleven)
  • Droge mond (te weinig speekselaanmaak)
  • Aandoeningen aan mond, neus en keel (sinus- of keelinfecties en angina pultacea)
  • Systeemziekten (diabetes, longaandoeningen of abscessen, nier-/leverfalen, aandoeningen aan maag en darmen)
  • Patiënten die regelmatig op dieet zijn

Neem contact op met uw parodontoloog voor een afspraak om te laten onderzoeken waarom u een slechte adem hebt en blijf uw mond goed schoonmaken met antibacteriële fluoridetandpasta, floss dagelijks en maak uw tong schoon met een tongborstel of -schraper.