Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn metalen staafjes of plaatjes die via een chirurgische ingreep onder het tandvlees in het kaakbeen worden geplaatst. Nadat implantaten zijn aangebracht, kan de tandarts hier vervangende tanden en kiezen op monteren.

Hoe werkt een implantaat?

Doordat implantaten vastgroeien aan het kaakbeen, bieden ze een stabiele basis voor kunsttanden. Prothesen en bruggen die aan implantaten zijn bevestigd, zullen niet heen en weer bewegen in uw mond, ook niet tijdens het eten of spreken. Dankzij de stevige bevestiging voelen deze prothesen en bruggen (evenals enkelvoudige kronen die op implantaten worden geplaatst) natuurlijker aan dan conventionele prothesen en bruggen.

Voor sommige mensen zijn normale bruggen en prothesen geen goede oplossing vanwege pijnlijke plekken in de mond, zwakke kaakwallen of de neiging tot kokhalzen. Bovendien moet een normale brug worden bevestigd aan de tanden aan beide zijden van de opengevallen ruimte. Een voordeel van implantaten is dat er geen aangrenzende tanden of kiezen hoeven te worden voorbereid of bijgewerkt om de kunsttanden op hun plaats te houden.

Implantaten kunnen alleen worden toegepast als u beschikt over gezond tandvlees en voldoende botweefsel ter ondersteuning van het implantaat. U moet ook bereid zijn de nieuwe elementen goed gezond te houden. Een zeer zorgvuldige mondhygiƫne en regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn essentieel voor het succes van implantaten op de lange termijn.

Implantaten zijn vaak duurder dan andere methoden om tanden en kiezen te vervangen.