Parodontitis (kaakbotontsteking)

Hoe langer gingivitis blijft bestaan, hoe meer kans er bestaat op het ontstaan van parodontitis. De tanden lijken langer te worden of uiteen te gaan staan ; er treden soms abcessen op of er is verhoogde beweeglijkheid van de tanden.

De pockets zijn méér dan 5 mm diep.

De ernst en de aard van het botverlies kan opgemeten worden met een pocketsonde en met radiografieën. Parodontitis is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies van tanden bij volwassenen en op cariës na de meest verspreide bacteriële infectie ter wereld.

De behandeling heeft tot doel  het proces van die botafbraak te stabiliseren maar het verloren gegane bot groeit niet meer terug aan.

Het is dus een onomkeerbare toestand.

Als behandeling moet de tandplaque en het tandsteen verwijderd worden. Men spreekt van pocketdesinfectie. Dat gebeurt meestal onder verdoving in meerdere sessies.

40% van de Belgische bevolking lijdt aan een ernstige vorm, 30% aan een matige vorm van parodontitis. 20% van de populatie is ongevoelig en 10% heeft genetische aanleg voor parodontale aandoeningen.

ROKEN versnelt het ontstaan van parodontitis. Het tandvlees en het kaakbot zijn veel gevoeliger voor ontstekingen en genezen minder snel.

Let wel, rokers hebben minder last van bloedend tandvlees en dat is vaak misleidend !