Tandplak is een kleverige, kleurloze laag bacteriën die voortdurend op onze tanden en kiezen gevormd wordt. Tandplak is de hoofdoorzaak van gaatjes en tandvleesaandoeningen, en kan verharden tot tandsteen als de tandplak niet dagelijks wordt verwijderd.
Hoe weet ik of ik tandplak heb?
Iedereen ontwikkelt tandplak. Er ontstaan nu eenmaal voortdurend nieuwe bacteriën in de mond. Deze bacteriën vermeerderen zich met behulp van ingrediënten in de voeding en ons speeksel. Wanneer de zuren in het tandplak na een maaltijd het tandglazuur aantasten, ontstaat tandbederf. Na herhaalde zuuraanvallen kan het tandglazuur bezwijken, waardoor een gaatje ontstaat. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, kan het tandvlees rond de tanden geïrriteerd raken, met als mogelijke gevolgen gingivitis (rood, opgezwollen en bloedend tandvlees), andere tandvleesproblemen en zelfs verlies van tanden en kiezen.
Hoe voorkom ik de vorming van tandplak?
Met de juiste verzorging is de vorming van tandplak eenvoudig te voorkomen:- Grondig poetsen, minstens twee keer per dag, om de plak van alle tandoppervlakken te verwijderen.
- Dagelijks flossen voor het verwijderen van de plak op plaatsen waar u met de tandenborstel niet bij kunt: tussen de tanden en onder de tandvleesrand.
- Beperk etenswaren met suiker of zetmeel tot een minimum, vooral kleverige snacks.
Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en een grondige reiniging.