Wat is tandsteen?

Tandsteen (calculus) is een hard geworden vorm van tandplak op uw tanden. Ook op en onder de tandvleesrand kan zich tandsteen vormen, waardoor het tandvleesweefsel geïrriteerd raakt. Tandsteen biedt tandplak een groter en minder glad oppervlak om zich af te zetten en vast te hechten, hetgeen kan leiden tot ernstiger problemen zoals cariës en tandvleesproblemen.

Tandsteen is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van uw gebit en uw tandvlees, maar het is ook een cosmetisch probleem. Doordat tandsteen poreuzer is dan tandglazuur, verkleurt het sneller. Als u rookt of vaak koffie of thee drinkt, is het dus extra belangrijk dat u de vorming van tandsteen voorkomt.

Hoe weet ik of ik tandsteen heb?

Tandplak is een kleurloze dunne laag bacteriën, maar tandsteen is een mineralenlaag die boven de tandvleesgrens vrij duidelijk zichtbaar is. De duidelijkste aanwijzing voor de aanwezigheid van tandsteen is een gele of bruine kleur van tanden of tandvlees. De enige manier om zeker te weten of u tandsteen hebt (en om het te laten verwijderen) is een bezoek aan uw tandarts.

Hoe voorkom ik de vorming van tandsteen?

Goed poetsen (bij voorkeur met een tandsteenremmende tandpasta) en flossen of stoken zijn noodzakelijk om de vorming van plak en tandsteen tegen te gaan.

Als tandsteen eenmaal is gevormd, kan het alleen nog door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Bij de tandsteenverwijdering gebruikt de tandarts of mondhygiënist speciale instrumenten om de tandsteen boven en onder de tandvleesrand weg te halen.